kwaśny

Encyklopedia PWN

anat. gruczoł trawienny układu pokarmowego kręgowców produkujący i wydzielający enzymy trawienne (amylazę, lipazę i trypsynę) oraz komórki endokrynowe α, β, δ i PP zgrupowane w wyspach Langerhansa, produkujące hormony (komórki: α — glukagon, β — insulinę, δ — somatostatynę, a PP — polipeptyd trzustkowy), które biorą udział w regulacji metabolizmu, w szczególności gospodarki węglowodanowej;
półtwardy, nie prasowany, dojrzewający (2–4 miesiące) ser podpuszczkowy, wyrabiany z mleka krowiego, o miąższu elastycznym, o oczkach lekko spłaszczonych, barwy żółtawej do ciemnożółtej, charakterystycznym lekkko kwaśnym, lekko ostrym lub lekko gorzkim smaku i zapachu;
nawozy mineralne zawierające zasadowe związki wapnia;
pochodne org. — estry, i nieorg. — sole kwasu węglowego.
materiały, których wyłącznym lub dominującym składnikiem jest węgiel pierwiastkowy (jego struktura mieści się w przedziale pomiędzy budową amorficzną, tj. bezpostaciową, i strukturą grafitu), postać zewn. zaś obejmuje zarówno lite materiały, włókna, jak i cienkie warstwy na podłożach;
wiśnia, Cerasus,
podrodzaj drzew i krzewów z rodzaju Prunus (śliwa; traktowany niekiedy jako samodzielny rodzaj Cerasus);
Przeglądaj encyklopedię
Przeglądaj tabele i zestawienia
Przeglądaj ilustracje i multimedia